facebook

Hva skjer i leiemarkedet?

Nye, strenge låneregler tvinger mange «førstegangskjøpere» inn på leiemarkedet. Det kan ta tid å komme seg ut igjen, sier salg- og markedssjef Anne Lene Söder i Leiebolig Utleiemegling AS.

Av Kristin O. Iversen, DnB, 12.2.2018

– Boliglånsforskriften som trådte i kraft i fjor hadde en klar hensikt, nemlig å dempe boligprisene. Samtidig har forskriften påvirket leiemarkedet utilsiktet, sier salg- og markedssjef Anne Lene Söder i Leiebolig Utleiemegling AS.

Må spare lenger

– Jeg mener utleiemarkedet må sees i sammenheng med salgsmarkedet fordi boliglånsforskriften som kom i fjor, har påvirket begge markedene, sier Söder.

Målet til myndighetene var å dempe den enorme prisveksten på boliger, spesielt i Oslo. Det lyktes, samtidig ble nye grupper «tvunget» inn i leiemarkedet. Krav om 15 prosent egenkapital og maksbelåning på 5 ganger årsinntekt, utelukker mange fra å få nok lån – spesielt unge med mye studiegjeld og lav inntekt.

– Denne store gruppen ble, og blir til dels ennå  «tvunget» ut i et leiemarked de ellers hadde unngått. De må også spare i enda lenger tid for å dekke egenkapitalkravet.

Økte boligpriser skapte press på leiemarkedet

Sommeren 2016 bar preg av et salgsmarked med vill prisvekst i Oslo. Mange ga opp i ville budrunder og bestemte seg for å avvente, løsningen var å leie midlertidig.

Antall leietakere økte i Oslo gjennom 2017, samtidig var antallet boliger til leie lavere enn tidligere år. Det hete utleiemarkedet i sommermånedene førte til at leieprisene i Oslo økte med rundt 10 prosent i denne perioden sammenlignet med 2016, sier Söder.

Økte leiepriser gjør at det for mange vil ta enda lenger tid å få spart nok egenkapital til å kjøpe. Kjøpsplanene må dermed utsettes, sier hun.

leiemarkedet Illustrasjonsbilde av par som ser på boligannonser
Hva skjer i leiemarkedet framover?

Dersom Boliglånsforskriften vedvarer i samme form etter sommeren i år tror vi det vil påvirke leiemarkedet ytterligere, sier Söder. Spesielt for de unge som er den største leietakergruppen.

I Norge har det vært normalt for unge å leie, for deretter å kjøpe ganske raskt etter at når man får seg en fast inntekt.

Dette tror vi ikke blir like vanlig i Oslo fremover som det det har vært, sier hun. – Å få kjøpt noe vil ta lenger tid, både på grunn av høye boligpriser og fordi utleiemarkedet profesjonaliseres. Effekten av forskriften vil være stadig eldre førstegangskjøpere.

Hittil i 2018 har antallet utleieboliger økt,  fordi mange har valgt utleie fremfor salg.

 

Les også: Større trygghet for utleier og leietaker

Et mer proft utleiemarked gir lengre leiekontrakter

Det er mange fordeler med et mer profesjonelt leiemarked.

– I Norge har utleiemarkedet vært amatørenes marked i alle år. Fremdeles eies nesten 7 av 10 utleieboliger av privatpersoner, opplyser Söder.

– Denne andelen tror vi vil gå ned i Oslo framover, hvis egenkapitalkravet på 40 prosent opprettholdes. Høyt kapitalkrav gir etablerte utleiere en fordel. Vi ser allerede at en større andel av utleieboligene nå kjøpes av mer profesjonelle utleiere. En effekt av dette er lengre leiekontrakter, legger hun til.

Profesjonelle foretrekker lange tidsbestemte leiekontrakter og unngår normalt unntak fra Husleieloven. Fordelen for leietaker er større forutsigbarhet og sterkere rettsvern i det norske utleiemarkedet.

 

Leiebolig AS: Utleie av boliger og leiligheter i Oslo og Akershus